Monday, January 10, 2005

Rezultate - "Spatele Blocului"

Iata cum s-a incheiat micul meu proiect. Pot sa spun ca sunt mai mult decit multumit. Ma asteptam sa fac doar un experiment social si acum chiar e mult mai curat in spatele blocului.

Scrisoarea de mai jos am pus-o in cutia postala a fiecaruia care a primit primul anunt. Am scris si o scrisoare deschisa adresata firmei de curatenie comunitara (Salubritas), primariei, politiei, presei, si tuturor locatarilor ingrijorati de starea de curatenie din oras. Daca o problema asa de simpla cum este curatenia nu se poate rezolva atunci ce ne facem cu saracia si coruptia. Nu am sa inteleg niciodata cum o tara cu atitea masini scumpe si oameni cu celulare se complace intr-o mizerie crasa. Se pare ca s-au sarit niste pasi de evolutie esentiali.

Inainte


Dupa

Simbata, 8 ianuarie, incepand cu ora 12

− 10 oameni cu virste intre 10 si 80 de ani, dar toti la fel de harnici, au lucrat timp de
− 40 de minute si au adunat cel putin
− 16 saci de 70 de litri si 5 saci de 100 de litri de gunoi

Multumim mult celor care si-au dat 40 de minute din viata pentru mai binele tuturor.
Telefoane utile

Salubritas - 236771
Politie – 955
Caini comunitari (Salubritas) – 236772
Primarie – 210872
Pentru pastrarea curateniei

Motto: “Daca faci nimic o sa se intimple tot nimic.”

1. Cand tomberonul este plin sunati la Salubritas. Cu cat suna mai multi oameni cu atat e sansa mai mare ca cineva sa vina sa ridice gunoiul la timp.

2. Cand vedeti persoane suspecte care vin cu foarte mult gunoi din alte zone pentru ca nu vor sa-si platesca un serviciu propriu de salubritate sunati la politie. Reclamati in mod civilizat situatia, avind pregatita descrierea persoanei si numarul masinii.

3. Cand vedeti caini vagabonzi care scormonesc pentru mincare si care duc gunoiul in toate partile sunati la Salubritas. Daca se primesc zeci de telefoane intr-un timp scurt exista sanse mai mari ca sa vina cineva in timp util.

4. Participati in mod activ la sedintele de asociatie. Informati primaria si Salubritas de problema actuala. Propuneti lor sau organizati singuri crearea unei zone ingradite pentru a micsora sansa ca gunoaiele sa fie raspindite peste tot.

5. Organizati actiuni voluntare de curatare a zonei pentru ca acestea nu costa aproape nimic. Daca nu sunteti adeptul voluntariatului, platiti o suma minima oamenilor de serviciu pentru ca in afara orelor de program sa faca odata pe luna o curatenie generala a zonei din afara blocurilor. Trebuie sa intelegem ca oricit de mult sau putin ar fi platiti, e fizic imposibil pentru citiva oameni angajati la asociatie sa desfaca mizeria pe care o fac alte sute de oameni.
versiune originala: spatele_blocului_dupa.doc
Scrisoare deschisa

Draga domn sau doamna,

Ma numesc Dragos Seghete si locuiesc pe Bd. Decebal, nr. 96, Bl. G4, Sc B, ap 30. Dupa cum se vede din documentele atasate saptamina trecuta am organizat o actiune voluntara pentru curatarea zonei din spatele blocului. Anuntul “spatele_blocului_inainte.doc” a fost pus Marti 4 ianuarie in cutia postala a tuturor apartamentelor din blocul 96, si pe usile de intrare si iesire din fiecare scara. In total au fost distribuite 80 de anunturi. Rezultatele actiunii se pot vedea in celalalt document atasat, care si el a fost distribuit tuturor locatarilor.

Va scriu aceste randuri pentru a va informa despre actiune dar si pentru a va cere ajutorul in crearea unei atmosfere de civilizatie in Piatra Neamt. Un oras mai curat este scopul comun al tuturor. Acest scop se poate atinge mult mai usor printr-o colaborare sincera si dezinteresata intre Salubritas, primarie, politie, presa si cetateni.

In speranta ca actiunea noastra nu va ramine fara ecou va multumesc anticipat.

Cu sinceritate,

Dragos Seghete
versiune originala: scrisoare_deschisa.htm

4 comments:

Anonymous said...

3. Cand vedeti caini vagabonzi care scormonesc pentru mincare si care duc gunoiul in toate partile sunati la Salubritas. Daca se primesc zeci de telefoane intr-un timp scurt exista sanse mai mari ca sa vina cineva in timp util.

mai mizerabilule , mai sadicule , mai lepro, niste caini care ii vezi cautant deca de foame pt a supravetui tu chemii hingherii????
sper sa ti paralizeze mainile si picioarele in mm!

Anonymous said...

bine ca stiu adresa ta mai muistule

Anonymous said...

am gresit literele din cauza nervilor...turbez cand vad asa oameni de cacat ca tine , asta daca te poti numi om...daca te vad pe strada musc din tine in gatul matii...
ce parinti muisti ai mah? care te au invatat sa fii asa de crud???
iti doresc aceiasi soarta ca a cainilor prinsi de handicapatii de hingheri

Dragos said...

Draga anonymous,

Multumesc pentru comentariul inflacarat. Imi pare rau sa va dezamagesc, dar asa muist, sadic, si mizerabil cum sunt, va impartasesc dragostea pentru caini.

Nu sunt deloc de acord cu uciderea cainilor, dar din pacate ei ajung sa plateasca cu viata din cauza atitor oameni ignoranti. Cu totii suntem de acord ca acesti caini vagabonzi sunt un pericol de sanatate publica. Banuiesc ca ati fost muscat/a de un caine si a trebuit sa faceti injectie in stomac. Daca nu mergeti la plimbare prin Bucuresti noaptea. In plus, multi dintre ei sunt in conditii asa de jalnice incit orice om cu suflet si-ar da seama ca cel mai uman lucru pentru unii dintre ei e eutanasierea.

Mai mult, nici un caine nu ar fi omorit de hingheri daca ar fi multi bani ca ei sa fie tinuti in viata si daca ar fi oameni care sa vina sa ii adopteze odata ce ajung acolo. Daca aveti un minut liber sa va uitati prin pozele mele o sa vedeti ceva abominabil: am un caine in casa. Ea a fost adoptata de la un astfel de "dog pound" unde a fost adusa de pe strazi. Cati caiini ati adoptat in ultimul timp? Au toate actele in regula? Ati platit toate taxele, vaccinurile, mincarea, operatiile, vizitele la medicul veterinar? Bravo, daca da. Daca nu, uite aveti sansa sa o faceti aici:

http://www.savethedogs.eu/?cat=22

sau aici:

http://www.romaniaanimalrescue.com/adopt.htm

In caz ca nu aveti loc de inca un caine in casa puteti oricind sa donati bani si timp (munca de voluntariat) pentru multe organizatii dedicate salvarii caiinilor.

Scoateti portofelul si dati o mina de ajutor aici:

https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr

sau aici

http://www.romaniaanimalrescue.com/donate.htm

Daca sunteti cu adevarat dedicat/a rezolvarii problemei creati un astfel de site pentru salvarea cainilor din comunitatea dumneavoastra. Va asigur de intregul meu ajutor.

Problema numarul unu este insa lipsa de educatie a oamenilor in legatura cu castrarea cainilor de companie. In tarile civilizate a avea un animal in casa e poate chiar mai restrictionat decit atunci cind ai un copil. Daca nu iti castrezi caiinele, daca nu ii faci analizele si vaccinurile la timp, daca nu e in lesa in locurile publice, sau daca nu ridici excrementele din parcuri primesti amenzi usturatoare, ti se ia cainele, sau chiar mergi la puscarie.

Inca o data multumesc pentru cuvintele dulci pe care mi le-ati adresat. Va urez sincer succes in salvarea cainilor, dar nu prin mentinerea lor in vagabondaj.

Toate bune,
-Dragos